>Management

Posted on May 18, 2011

5Eram eu mai tinerel asa, iar sefa imi era o tipa cu MBAuri terminate si cu un curs de coaching in desfasurare. Nu stiti ce-s alea? Nu-i bai, nici eu.

Carevasazica a testat asta pe noi tot ce invatase la MBAuri, iar acum isi pregatea examenul de coach pe noi. Astea fiind faptele a inceput sa ne prezinte un grafic al evolutiei managerului pe parcursul unui proiect. Parca…parca zic avea si o denumire acest grafic. Nu imi aduc aminte, asa ca purced direct la explicatii.

Graficul avea 4 momente D1, D2 D3 si …inevitabil D4. Eclar ca orice proiect incepe cu D1.

D1 e momentul in care tu, cel ce te implici in acest proiect nou, esti plin de entuziasm dar esti zero experienta in acel domeniu. Pentru inceput ai ceva rezultate…dar nu prea.

Eee..imediat, dar imediat intervine D2. D2 nenica e, cica, cel mai greu moment prin care treci in acel proiect. E momentul in care realizezi ca esti praf, nu ai nici cea mai vaga idee cu ce se haleste treaba aia..si colac peste pupaza (asta e o expresie dubioasa pentru mine, voi reveni alta data cu ea) ti-a pierit si megaentuziasmul cu care incepusei.

Aici, ne explica ea, daca nu ai parte de sustinere cu cap..pierzi. Lasi proiectul si pleci. Daca totusi ai parte de sustinere treci frumusel in D3

In D3, datorita ajutorului pimit, incepi sa iti recapeti entuziasmul si incepi sa inveti. Experienta ta devine mai mare ca zero. Cu toate astea inca ai nevoie de confirmare ca ceea ce faci e ok. Ca ceea ce faci aduce plus proiectului. Ajuns in aceasta etapa poti foarte usor sa cazi iar in D2. Sunt metode prin care cineva te poate baga in D2 (fraza de genul “esti la fel de bun ca oricare din echipa”) , ori te poti duce singur, grabindu-te in a lua decizii fara sa afli daca e bine ce faci, si evident gresind.

Daca totusi treci de D3…pai nene ajungi in D4 (evident) loc unde te numesti individ cu experienta suficienta, entuziasm debordant si ca plus..nu mai ai nevoie de consultarea cuiva…deja esti cel ce poate da sfaturi. Din pacate cand ajungi acolo se termina proiectul si o iei de la capat.

Va invit sa faceti o analiza asupra voastra sa spuneti unde va aflati voi in anumite proiecte, si despre ce proiect e vorba.

O noapte buna va doresc …

Advertisements
Posted in: Standdowncafe